Държавите от Еврозоната трябва да имат възможност да спрат да използват единната валута през следващите десетилетия. На коментира гуверньорът на Централната банка на Унгария в интервю за Financial Times, цитирано от CNBC.

След въвеждането на еврото през 1999 година то беше прието от 19 от страните членки в Европейския съюз (ЕС). Според европейското законодателство всяка държава, която е част от ЕС, трябва да приеме единната валута. Засега Унгария е сред държавите от Централна и Източна Европа, които отказват да тръгнат по пътя към приемането на единната валута.

Управителят на Националната банка на Унгария Георги Матолски, който е на поста от 2013 година, смята, че трябва да има по-лесен механизъм, който да позволи на страните от Еврозоната могат да излязат от нея.

Никой в Полша не иска еврото. Поне докато икономиката не стигне тази на Германия

Никой в Полша не иска еврото. Поне докато икономиката не стигне тази на Германия

Централноевропейската държава може да се изравни със съседката си по растеж след 110 години, сочат изчисления

"Общата валута не беше необходима за постигането на успех за европейските държави преди 1999 година и по-голямата част от членките на Еврозоната така и не успяха да се възползват от нея", смята той.

"Дойде време да се събудим от този вреден и безплоден сън. Добро начало би било да се признае, че единната валута е капан за практически всички нейни членки по различна причина. Държавите в ЕС, както в Еврозоната, така и извън нея, трябва да признаят, че еврото беше стратегическа грешка", допълва Матолски.