Централната банка на Индия - повиши основния си лихвен процент за втори пореден път, като репо лихвата беше повишена с 50 базисни пункта, до 4,9%. Това съобщи председателят на регулатора Шактиканта Дас, цитиран от Прайм.

"Комитетът по парично-кредитната политика гласува единодушно за повишаване на репо ставката с 50 базисни пункта до 4,9%", каза Дас при изявлението си. Той отбеляза, че решението за повишаване на лихвата е взето "поради инфлационния натиск".

В началото на май Централната банка на Индия повиши основния си лихвен процент с 40 базисни пункта до 4,4%. Това беше първото увеличение на репо лихвата от август 2018 година.

Гуверньорът на Централната банка на Индия отбелязва още, че решението за повишаване на основната лихва е взето във връзка с растящата инфлация, геополитическото напрежение, високите цени на суровия петрол и недостига на суровини в света, като всичко това се е отразило на индийската икономика.

Централната банка на Индия също така повиши прогнозата си за инфлацията в страната до 6,7% за 2022-2023 г., от по-ранната оценка за ниво от 5,7%. В същото време, прогнозата за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) за 2022-23 г. остава 7,2%, добави Дас.

Английската централна банка повиши основната лихва за трети път от декември

Английската централна банка повиши основната лихва за трети път от декември

Основната лихва във Великобритания стигна 0,75%