Английската централна банка (Bank of England) повиши вчера основната си лихва на трето поредно заседание, с оглед нарастване на инфлационните прогнози заради руската инвазия в Украйна.

Британските централни банкери, начело с управителя на банката Андрю Бейли, решиха да увеличат основната лихва с нови 25 базисни пункта - от 0,5% до 0,75%, съобщи БНР.

Решението за ново вдигане на лихвата беше взето с 8 срещу 1 гласа, като едни от членовете на Английската централна банка (АЦБ) гласува за запазване на лихвената ставка на ниво от 0,5%.

Първото повишаване на основната си лихва - с 0,15%, АЦБ направи през декември 2021 г., след което вдигна лихвената ставка с 0,25% и на срещата си през февруари.

"АЦБ преценява, че известно по-нататъшно скромно "затягане" на паричната политика (повишаване на лихвата) може да се окаже подходящи и през следващите месеци. Има рискове обаче и в двете посоки на тази преценка, в зависимост от това как се развиват средносрочните перспективи за нивото на инфлацията", посочиха от банката след края на заседанието.

Според сегашните разчети на АЦБ, брутният вътрешен продукт (БВП) на Обединеното кралство ще нарасне с около 0,75% през първото тримесечие на 2022 г., при прогноза през февруари за нулев икономически растеж.

"Ръстът на икономиките в света, които са нетни вносители на енергия, включително Обединеното кралство, вероятно ще се забави", предупреди банката.

Централната банка на Англия също така очаква инфлацията в страната да се повиши допълнително от 5,5% през януари до около 8% през второто тримесечие на 2022 г., и може би дори още повече на по-късен етап през тази година.

Федералният резерв на САЩ също повишени на основната лихва, ден преди АЦБ, което е първото повишение от Фед от близо четири години.

ФЕД повишава лихвените проценти за първи път от 2018-а насам

ФЕД повишава лихвените проценти за първи път от 2018-а насам

На фона на инфлацията, това първият път, когато лихвите се покачват от досегашните почти нулеви нива