Рублата трябва да струва със 70 процента повече спрямо американския долар — или около 23 рубли за $1 при настоящ курс 76,7, изчислява британското издание The Economist в популярния си индекс Big Mac.

Индексът сравнява цената на популярния бургер на McDonald's по света, за да покаже дали националните валути са подценени или надценени. След изчисляване на разликата в жизнения стандарт (БВП на глава от населението) рублата е най-подценената сред общо 55 валути.

"Big Mac струва 135 рубли в Русия и $5,81 в САЩ. Тоест това подсказва за курс от 23,2. Разликата между него и реалния курс подсказва, че рублата е 70 процента подценена", казват от The Economist.

Рублата е най-подценената валута спрямо долара в индекса през последното десетилетие.

Руската валута започна годината с турбуленция, след като опасенията за инвазия в Украйна потопиха рублата до най-ниското ниво от 14 месеца насам.

Сред останалите валути, които са силно подценени, са турската лира (67,9 процента), индонезийската рупия (59,3 процента) и малайзийския рингит (58,9 процента).

Румънската лея също е в дъното на класацията, като според индекса тя е подценена с 58,6 процента. Еврото пък е подценено с 14 процента.

Най-надценени според индекса пък са швейцарският франк и норвежката крона.