Mastercard заяви късно вчера, че е блокирала множество финансови институции от платежната си мрежа в резултат на санкциите, наложени на Русия заради нахлуването на Москва в Украйна, съобщават Ройтерс и ВВС.

Mastercard ще продължи да работи с финансовите регулаторни органи през следващите дни, се казва още в изявление на компанията. Тя също така обеща да допринесе с 2 милиона долара за хуманитарна помощ за бедстващите украинци.

Друга водеща компания за картови разплащания - Visa, също посочва, че предприема действия, за да се гарантира спазването на санкциите и също така ще спазва всички допълнителни санкции, които могат да бъдат приложени.

Новината идва, след като Украйна призова Mastercard и Visa да блокират транзакции на руски банки, за да окаже допълнителен натиск върху руския режим за действията му в Украйна.

САЩ и техните съюзници на 26 февруари заявиха, че ще предприемат действия срещу централната банка на Русия и ще забранят на някои от банките на страната достъп до международната система за плащания SWIFT, което вече започна да де осъществява.