Според Федералния резерв инфлацията е "преходна". Според изпълнителният директор на най-големия фонд в света Blackrock Лари Финк, който управлява повече пари от Федералния резерв, това не е така, предаде Zero Hedge.

"Повечето хора не са имали четиридесет и повече години кариера и са виждали спад на инфлацията само през последните 30 години", каза той по време на виртуално събитие, организирано от Deutsche Bank. "Така че тя ще бъде доста голям шок."

Уви, за разлика от Федералния резерв, Финк всъщност знае за какво говори: той започва кариерата си във First Boston Corp. през 1976 г., по време на галопиращата инфлация в САЩ, като индексът на потребителските цени достига 14,8% през март 1980 г. и принуди председателя на Федералния резерв Пол Волкър да изстреля лихвата до 20%, припомнят от Zero Hedge.

Финк добави, че може да се наложи централните банки да преоценят политиката си, ако по-високите цени станат проблем, но както дори момчето, чистещо обувките, вече знае, мантрата на Федералния резерв е, че "инфлацията е преходна". Казано иначе, днес централната банка няма никаква представа какво да прави, ако изгуби контрол над нея.

Вместо това, за да запази стабилността на пазарите, централната банка обеща да поддържа нива на нула поне още две години. "Ако Федералният резерв преразгледа политиката си, тя би била несъвместима с огромния фискален стимул, отпуснат от САЩ", каза Финк. "Джо Байдън предложи допълнителни мерки за стимулиране на американската икономика, включително план за инфраструктурни разходи за 1,7 трилиона долара. Всички тези стимули се нуждаят от най-ниските лихвени проценти."

Според главния изпълнителен директор на Blackrock, мерките, насочени към зелената икономика, допълнително ще изстрелят цените на стоките и услугите.

"Ако искаме да получим зелен свят, ще имаме много по-висока инфлация, тъй като все още нямаме технология, която да направи всичко това", каза Финк. "Това също ще бъде голям политически проблем занапред: ще бъдем ли готови да приемем повече инфлация, ако инфлацията е нужна, за да ускори нашия зелен отпечатък?"