Американските санкции срещу руските милиардери взеха неочаквана жертва - банките в Латвия, които отчетоха сериозен отлив на пари. При това на фона на все още незатихналия скандал за пране на пари в страната.

Мерките срещу руските бизнесмени, компании и висши държавни служители принудиха кредиторите в Латвия да прекратят взаимоотношенията си с лицата от списъка.

"Имаше редица лица от тези, споменати в списъка", казва в интервю Петерс Путнинс, който е директор на Комисията за финансов и капиталов пазар. Той обаче отказва да посочи конкретни имена, пише Bloomberg.

Американските санкции засегнаха бизнес интересите на много руски бизнесмени, включително на милиардерът Олег Дерипаска, чиято компания Rusal загуби около 60% от пазарната си капитализация след въвеждането на новите ограничения.

Отливът на чуждестранен капитал от Латвия се зависи след въвеждането на тези мерки, въпреки че неговото начало дойде след като третата най-голяма банка в страната беше обвинена в пране на пари.

Страната, която е членка на Европейския съюз и на Еврозоната, служи като център за разплащания на клиенти от бившия Съветски съюз. Последните сътресения в страната обаче принудиха правителството да затегне контрола на финансовата система.

Това обаче не спря отливът на капитал, като депозитите в Латвия са се свили с 2,5 милиарда евро от средата на февруари насам.