Колко вероятно е да станем свидетели на срив на пазарите през тази година. Експертите и инвеститорите, изглежда се обединяват около мнението, че не е много вероятно. Поне ако погледнем към нивата на американските индекси, които са на крачка от нови рекорди. И не само...

Доналд Тръмп едва ли ще сбъдне желанието си тази година да настъпи срив на фондовия пазар в САЩ. Става въпрос за коментарите на бившия президент на САЩ миналата седмица, че се надява пазарът да се срине през 2024 г., тъй като ако бъде избран през ноември и встъпи в длъжност след една година, той не иска да бъде поредният Хърбърт Хувър.

Хувър беше президент, когато фондовият пазар се срина през 1929 г.

Фондовият пазар се срина в две от последните четири години на президентски избори, така че е разбираемо защо някой би се притеснявал, че през 2024 г. може да се повтори. През 2008 г., по средата на световната финансова криза, S&P 500 SPX загуби 38,5% за годината. През 2020 г., когато икономиката спря поради пандемията от COVID-19, S&P 500 загуби 34% за малко повече от месец.

Няколко REIT-а за меко кацане при пазарен срив

Възможно е катастрофа да настъпи по всяко време, разбира се, така че катастрофа тази година не може да бъде изключена. Въпреки това, шансовете да се случи такава тази година са значително под средните. Това е според най-новите прогнози "State Street US Froth Forecasts", които са извлечени от изследване на катастрофи, проведено от Робин Грийнууд, професор по банкиране и финанси в Harvard Business School.

В това изследване Грийнууд и неговите съавтори откриха, че е възможно да се определи кога има повишена вероятност от катастрофа. В интервю Грийнууд каза, че "вероятностите за срив са ниски" в момента, не само за пазара като цяло, но "навсякъде" и за отделните пазарни сектори.

Solana: От крах до над 500% ръст за година

Solana: От крах до над 500% ръст за година

Около алтернативната блокчейн платформа никога не е скучно

Моделът на Грийнууд се основава на редица фактори, като представяне през последния двугодишен период, волатилност, оборот на акции, IPO активност и ценовия път на последващия двугодишен период. Например, той и колегите му изследователи установиха, че когато една индустрия победи пазара със 150 или повече процентни пункта за период от две години, има 80% вероятност тя да се срине - което те определят като спад от поне 40% през следващите две години.

Както можете да видите от придружаващата диаграма, State Street отчита ниски вероятности за сривове за всички сектори - във всеки случай доста под средните прогнозирани вероятности за сривове през последните пет години.

Тези вероятности не означават, че акциите ще имат страхотна година през 2024 г. Нов мечи пазар може да започне тази година, без спадът да задоволи определението на изследователите за срив.

Въпреки това, изводът от прогнозите на State Street US Froth Forecasts е, че има по-големи неща, за които да се тревожите тази година от възможността за катастрофа.

Няколко REIT-а за меко кацане при потенциален пазарен срив

Инвестиционните тръстове за недвижими имоти, или REIT, са компании, които притежават и управляват носещи приходи недвижими имоти в сектора на имотите. REIT-те предлагат няколко предимства за инвеститорите, включително високи изплащания на дивиденти. REIT са задължени да разпределят 90% или повече от своите печалби на акционерите като дивиденти. Големите плащания на дивиденти правят REIT-е привлекателни за инвеститорите в доходи, които търсят доходност.

Освен това REIT позволяват на инвеститорите да спекулират и да се занимават със секции от пазара на недвижими имоти, без да се налага сами да купуват отделни имоти. Благодарение на високите си дивиденти и фокуса върху пазара на недвижими имоти, REIT често са стабилен избор по време на пазарна нестабилност, според изданието Investor Place. Мислите ли, че идва пазарен срив? Ето три акции на недвижими имоти, които да купите за меко кацане.

Simon Property Group (SPG)

Simon Property Group е тръст за инвестиции в недвижими имоти. Фирмата притежава 232 имота и е най-големият собственик на търговски центрове в САЩ. Компанията премина през изключително труден период по време на пандемията, когато повечето от нейните търговски центрове бяха затворени. Тези спирания по-късно принудиха Simon Property Group да работи с намален капацитет.

В резултат на това акциите на Simon са намалели с 36% през последните пет години. Напоследък обаче цената на акциите се възстановява, като през последната година се повиши с близо 20%.

Търгувайки се при 24 пъти бъдещи печалби, SPG акциите изглеждат разумно оценени в момента. И изплаща на акционерите силен тримесечен дивидент от $1,90 на акция, което дава над 5,2% доходност. Малко други акции имат толкова щедро тримесечно изплащане.

С кризата с Covid-19 зад гърба си и потребителите, върнали се към личното пазаруване, Simon Property Group изглежда готова за добри времена. Средната целева цена на анализаторите за акциите на REIT-а 144 долара, което предполага запазване на текущите й нива. И докато това не изглежда особено привлекателно за акционерите, акциите на компанията могат да са "мека възглавница" по време на пазарни сривове.

Най-скъпите имоти на пазара през 2023 година

Най-скъпите имоти на пазара през 2023 година

Предлагането на луксозните имоти не е намаляло, нито пък склонността на богатите към големи покупки

American Tower (AMT)

American Tower притежава и управлява кули, които са от съществено значение за излъчване на сигнал от пето поколение (5G). В момента компанията притежава повече от 200 000 комуникационни обекта в световен мащаб, включително повече от 40 000 кули и сайтове за излъчване в САЩ и Канада.

Компанията печели пари, като отдава под наем пространство на своите кули на телекомуникационни компании, които използват кулите за сигнални антени и 5G оборудване.

Акциите на дружеството изпитват трудности напоследък, след като са намалели с почти 7% през последните 12 месеца. Отдръпването се дължи на по-високите разходи за лихвени проценти по нейния дълг от 39 милиарда долара (компанията финансира покупките на земя и строителството на кули с дълг).

Въпреки това все още има причини да харесвате AMT акциите. В момента компанията предлага тримесечен дивидент от $1,57 на тримесечие за доходност от приблизително 3,0%. През последните 10 години American Tower е увеличила своите тримесечни изплащания с 486%.

Boston Properties (BXP)

Boston Properties е тръст за инвестиции в недвижими имоти, който инвестира в първокласни офис площи в САЩ, от Ню Йорк до Лос Анджелис. В момента компанията притежава близо 200 търговски недвижими имоти, които общо имат 54,1 милиона квадратни фута офис пространство.

Boston Properties изживяха трудности, откакто пандемията удари през 2020 г. Тъй като дистанционната работа продължава и много компании се отказват от наема на офиси, Boston Properties се бори.

Настоящите тенденции изглеждат предизвикателни. Въпреки това, BXP акциите предлагат солидно тримесечно плащане на дивидент от 98 цента, което означава доходност, близка до 6%.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари.