В началото на валутната търговия в петък разменният курс на щатския долар е стабилен спрямо еврото и паунда, а се обезценява по отношение на японската йена.

Вниманието на инвеститорите се насочи към нарастващия брой случаи на коронавирусна инфекция и нейното въздействие върху икономическата прогноза, пише Trading Economics.

Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл смята, че е твърде рано да се говори за това как напредъкът в разработването на коронавирусна ваксина ще се отрази на икономиката на САЩ, особено предвид увеличаването на заразените, което може да отслабят наскоро започналото икономическо възстановяване. "Следващите няколко месеца могат да бъдат предизвикателни", каза той в четвъртък по време на виртуална дискусия с ръководителите на други централни банки.

По-рано тази седмица новините за успеха на ваксината срещу COVID-19 на Pfizer и BioNTech разтърсиха световните пазари, включително и валутния. Анализаторите обаче напомнят, че появата на ваксината означава по-малко парични стимули за икономиката в САЩ.

Търговците все още очакват официалните резултати от президентските избори в САЩ, проведени на 3 ноември, от които зависи и съдбата на новия пакет антикризисни мерки. Вече е ясно, че демократичният кандидат Джо Байдън е спечелил достатъчно гласове, за да стане новият президент на страната. Междувременно действащият американски президент Доналд Тръмп не признава поражение, неговите адвокати са завели дела в редица щати, където твърдят, че са извършени нарушения.

Днес сутринта общата валута се разменя срещу американската при курс $1,1805 за едно евро в сравнение с $1,1806 за евро в края на търговията четвъртък.

Стойността на американската валута спрямо японската спада в петък с 0,18%, до 104,94 йени за долар от 105,13 йени за долар ден преди това.

Еврото също е поевтинява по отношение на японските пари с 0,18%, до 123,90 йени от 124,12 йени за евро вчера.

Британският фунт стерлинг се повиши с 0,04% спрямо долара до $1,3123 за един паунд от $1,3118 за паунд при затваряне на пазара в четвъртък.

Австралийският долар също изпраща тази седмица стабилен спрямо щатския долар.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,04% по време на търговията. По-широкият индекс WSJ Dollar падна с 0,01%.