Централната банка на Турция повиши основния си лихвен процент с 250 базисни пункта до ниво от цели 42,5% на фона на растящата инфлация. В същото време обаче Анката обеща да прекрати агресивния си цикъл на затягане на лихвите възможно най-скоро, предава Reuters.

Според повечето прогнози предстои още едно увеличение на лихвените проценти в началото на 2024 година след седем поредни месеца на повишения, преди да започне известно намаляване на лихвите през втората половина на следващата година.

Турската лира падна до ново историческо дъно

Турската лира падна до ново историческо дъно

Турската валута за първи път надмина психологическата граница от 28 лири за долар

Припомняме, че турската централна банка повиши своята ключова едноседмична репо лихва с цели 3400 базисни пункта - с 34% от юни месец насам, след като президентът Реджеп Ердоган назначи Хафизе Гайе Еркан за нов гуверньор. Идеята беше именно той да осъществи рязък завой към по-ортодоксални парични политики.

През последните три месеца централната банка повишаваше лихвите с по 500 базисни пункта, но през ноември обяви, че затягането скоро ще приключи.

От централната банка на Турция съобщават, че затегната парична политика ще се поддържа толкова дълго, колкото е необходимо, за да се осигури устойчива ценова стабилност.

Според прогнозите инфлацията в Турция ще нарасне от близо 62%, отчетени през ноември, до 75% през месец май 2024 догодина.

Отново шоково повишение на основната лихва в Турция

Отново шоково повишение на основната лихва в Турция

Експертите очакваха ръстът на лихвите да е наполовина по-малък