Пазарът на криптовалути беше изправен пред най-голямата разпродажба на активи от "Черния четвъртък" през март 2020 година. В сряда bitcoin повлече след себе си ether и останалите алтернативни криптовалути, които потънаха дълбоко в червената зона.

Корекцията сред дигиталните активи предизвика над 460 милиарда долара загуба в общата капитализация на пазара на криптовалути за 24 часа, пише специализираният сайт CoinDesk.

Така, според изчисленията на TradingView, общата оценка на всички криптовалути в момента възлиза на 1,565 трилиона долара или с 21,96% надолу в рамките на 24 часа спрямо късната търговия в САЩ в сряда.

Най-големият губещ се оказа XRP, която поевтиня с над 20 на сто до 1,14 долара. Втората по големина криптовалута - ether, изгуби почти 13 на сто от стойността си до 2579,01 долара. Bitcoin, от своя страна, е с 0,11% надолу и остава под границата от 40 000 долра с резултат от 39 352 долара.

Станалата в последните месеци популярна криптовалута, основана на меме, dogecoin, също се оказа сериозно засегната от разпродажбите на пазара. Тя изгуби над 20 на сто от цената си до 0,379 долара.

"Без да бъдат широко приети и признати от пазара, алтернативнике активи винаги са били с по-спекулативен характер от bitcoin. Това означава, че те растат по-бързо при подем на пазара и се сриват рязко при спад", посочва Хунайн Насер, който е старши анализатор в OKEx Insights.