Паричната маса в еврозоната в началото на тази година отбелязва ускорен растеж. В същото време се отчита и подобрение на растежа на банковото кредитиране за бизнеса в региона, показват данни на Европейската централна банка, цитирани от bnr.bg.

Банковите заеми за частния сектор в еврозоната нараснаха през януари с 0,9% на годишна база след растеж с 0,8% в края на 2015-а година. Това представлява повишение на кредитирането за пореден месец, след като през миналия март новите заеми за частния сектор в региона нараснаха с 0,1%, отбелязвайки първо подобрение на банковото кредитиране в региона от март 2012 година.

Кредитите за домакинствата нараснаха в началото на настоящата година с 1,4%, запазвайки темпото на растеж от декември, докато кредитите за нефинансовите компании в еврозоната се разшириха с 0,6%, следвайки анемичен растеж от едва 0,1% през предходния месец.

Подобряването на растежа на бизнес кредитирането и на паричната маса в региона през първия месец на година сякаш е добър знак за позитивните ефекти от провежданата от ЕЦБ стимулираща парична и лихвена политика (отрицателна депозитна лихва, програма за покупки на активи за 60 млрд. евро на месец).

Данните предполагат, че провежданата от ЕЦБ политика работи, но това не намалява вероятността  централната банка  да предприеме  допълнителни стимулиращи мерки на следващото заседание през март.