1 200 публични дружества са изплатили рекордните $1,43 трилиона дивиденти на акционерите по света, показва анализ на мениджъра на активи Janus Henderson, цитиран от The Guardian. Ръстът спрямо 2018 г. е 3,5%.

Рекордът е достигнат, благодарение на силното представяне на пазарите в Северна Америка и развиващите се икономики. Въпреки забавянето на ръста на световната икономика, през миналата година публичните компании са изплатили и повече специални дивиденти.

Анализът на Janus Henderson показва, че британските и европейските компании са били по-малко щедри към акционерите си, в сравнение с дружествата от други краища на света. Дивидентите от петролните компании растат с една десета, а тези от телекомите намаляват.

Във Великобритания компаниите са изплатили $105,8 трилиона, покачване от 6,2% на годишна база. В Европа инвеститорите традиционно получават по-високи дивиденти, което обяснява и по-малкия растеж. Все пак не навсякъде на Стария континент положението е еднакво: във Франция е регистриран рекорд, докато Белгия се представя най-слабо. При последната огромен ефект имаше решението на пивовара Anheuser-Busch да намали дивидентите наполовина.

Спрямо ниската база от 2009 г., в разгара на кризата, дивидентите растат стабилно през последното десетилетие, като почти са се удвоили. През 2019 г инвеститорите получават с $694 милиарда повече, спрямо 2009 г. Дивидентите от технологични компании са се учетворили.

Janus Henderson прогнозира, че дивидентите ще растат и тази година.