Цената на среброто в сряда сутринта се върна към растеж след корекционен спад предния ден. В същото време златото умерено поскъпва с около 0,5%, показват данните от днешната търговия.

Мартенските фючърси за среброто на Нюйоркската борса Comex сутринта поскъпнаха с 2,43% до 27,045 долара за унция.

Цената на февруарските фючърси за златото нараства с 0,47%, или 8,65 долара, до 1 841,95 долара за тройунция.

В сряда цената на среброто продължи да върви нагоре отново след корекцията по-рано. Във вторник котировките за метала паднаха с повече от 10%, след като удариха 30 долара за унция за първи път от 2013 г. и се върнаха към предишните си стойности. Среброто се повиши с 15% в понеделник.

Преди това активният ръст в стойността на среброто беше причинен от факта, че група частни инвеститори в онлайн платформата Reddit, които преди това "вдигнаха" цените на редица американски компании, преминаха към покупки на пазара на сребро. Първо, цената на компаниите за добив на сребро изведнъж започнаха да растат, а това се отрази и върху котировките на благородни метали.

"Търговците от Reddit имат много малка финансова мощ и макар да звучи като добра история, реалността е, че те просто нямат капитал, който наистина да тласне световните пазари като пазара на сребро", цитира Bloomberg старшия стратег на CMC Markets, Майкъл Маккарти.