Стойността на златото като антиинфлационен актив във вторник сутринта умерено нараства в очакване на признаци за по-нататъшен ръст на цените на дребно в САЩ.

Според данните от днешната търговия цената на декемврийските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се покачва с 0,13%, или с 2,45 долара, до 1869,2 долара за тройунция.

В същото време стойността на декемврийските сребърни фючърси се повишава с 0,37% до $25,198 за тройунция.

Скъпоценният метал поскъпва във вторник сутринта в очакване на признаци за ускоряване на инфлацията в САЩ, която вече надхвърли 6% през октомври, което бе максимален ръст на показателя от 30 години насам. На този фон анализаторите ще оценят публикуваните днес данни за поведението на потребителите - показателят за продажбите на дребно.

"Инвеститорите търсят нови признаци, че инфлацията ще се ускори още повече и за по-дълго", казаха анализатори от Oanda пред The Wall Street Journal. Ситуацията с инфлацията в страната вероятно ще получи значителна актуализация след публикуването на данни за продажбите на дребно в САЩ, което показва дали потребителите продължават да се справят с поредната вълна от ценови натиск, посочиха експертите.

В същото време анализаторите смятат, че продажбите на дребно в Съединените щати са се увеличили през октомври в месечно изражение с 1,1% след нарастване с 0,7% през септември.