Цената на златото в петък сутринта леко се понижава. Търговци и инвеститори фиксират печалбите си след поскъпването на благородния метал три поредни дни, като се възползват от новото укрепване на долара и оптимизма на фондовите пазари.

Според данните днешната търговия, към 8 ч. българско време стойността на априлските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк е намаляла с 0.39%, или с 6.65 долара, до 1,715,95 долара за тройунция.

Майските сребърни фючърси спадат с 0,89% до 26,96 долара за унция.

През трите предходни дни златото поскъпна с общо почти 2.7% - поради отслабването на долара и спада в доходността на 10-годишните американски държавни облигации. По-евтиният долар прави златото по-достъпно за инвеститорите, които притежават различна валута. В петък динамиката се обърна, в резултат от това доларът се повиши, а цената на златото спадна.

В допълнение за настроенията на пазара е повишилата се склонност към риск на световните фондови пазари: в четвъртък: германският индекс DAX актуализира исторически рекорд, а два американски индекса - индустриалният Dow Jones (DJIA) и индексът на широкия пазар S&P 500 - достигнаха своите максимуми Фондовите индекси в Азия днес също предимно нарастват.

Традиционно златото действа като по-надежден и безопасен актив, поради което растежът на фондовите пазари и засилването на апетита на търговците за риск обикновено са отрицателни за неговата цена.