Лоши новини за най-голямата и най-популярна криптовалута в света. Биткойнът продължава да се обезценява, като цената му падна под $30 000, предадоха световните криптоборси. Биткойнът не е бил на тези стойности от юли миналата година. Спрямо пикът на криптовалутата от ноември 2021 година, днешнитя спад е в размер на 55%.

Биткойнът достигна цена от $29 764 по време на търговията в Азия, преди да се възстанови частично от загубите. Минути преди 9:30 ч. българско криптовалутата тя се разменяше за $32 321, което е спад от 3,3% за последните 24 часа, показват данните на CoinDesk.

"Виждаме срив на забавен каданс, отчасти защото предимно дългосрочните притежатели продават", коментира пред Bloomberg Джош Лим от нюйоркската брокерска къща Genesis Global Trading пред Bloomberg.

Стойността на Bitcoin падна с 50% от пика си през ноември

Стойността на Bitcoin падна с 50% от пика си през ноември

Спадът идва на фона на срива на фондовите пазари през последните дни

На фона на падащата цена на биткойна се засилиха разпродажбите в криптосектора. Това свива ликвидността и кара инвеститорите да обръщат гръб на по-рисковите активи, коментират експерти.  Поевтиняването на криптовалутата рискува по-осезаемо да го изкара от диапазона, в който се търгува през по-голямата част от 2022 година. 

Още през изминалия уикенд цената на биткойна падна под $34 000 долара. Така пазарна стойност на най-голямата криптовалута поевтиня с 50% от своя пик през ноември миналата година досега. Спадът идва на фона на срива на фондовите пазари през последните дни. Технологичният индекс Nasdaq падна с 1,5% миналата седмица и загуби 22%, заради перспективата от постоянна инфлация. Тя принуди Федералния резерв на САЩ (ФЕД) да повиши лихвите въпреки забавянето на растежа.

Възможно ли е Bitcoin да изгуби цялата си стойност още преди края на годината?

Възможно ли е Bitcoin да изгуби цялата си стойност още преди края на годината?

Все по-често се появяват и такива прогнози