Стойността на биткойн продължи да пада и през уикенда и стигна под 34 000 долара, според борсата за криптовалута Coinbase. Най-голямата криптовалута в света по пазарна стойност поевтиня с 50% от своя пик през ноември миналата година досега.

Биткойн падна до 33 266 долара в сутрешната търговия, което е близо до достигане на дъното от януари от 32 951 долара. Биткойн представлява около една трета от пазара на криптовалути с обща стойност от 650 милиарда долара.

Спадът идва на фона на срива на фондовите пазари през последните дни. Технологичният индекс Nasdaq падна с 1,5% миналата седмица и загуби 22%, заради перспективата от постоянна инфлация. Тя принуди Федералния резерв на САЩ да повиши лихвите въпреки забавянето на растежа. Фючърсите на Nasdaq се понижиха с още 0,8% в търговията в Азия в понеделник сутринта.

Втората по големина криптовалута в света Ethereum, също падна с над 10% през последната седмица.

Въпреки че голяма част от 2022 г. беше сравнително спокойна за пазара на криптовалути, нестабилната търговия с дигитални активи не необичайно явление през предходните години.

От години търговията беше доминирана от индивидуални инвеститори, но напоследък на пазара се наблюдава приток на професионални инвеститори, като хедж фондове.

С по-традиционните инвеститори криптовалутите все повече следват движенията на световните фондови пазари.

Много от институционалните инвеститори, които купуват криптовалути, ги третират като рискови активи, подобно на технологичните акции.

Във времена на пазарна несигурност традиционните инвеститори често продават по-рискови активи според тях и се доверяват на безопасни инвестиции.

Миналата седмица централните банки по света повишиха лихвените проценти, за се справят с нарастващите цени.