Цената на златото в сряда сутринта слабо се увеличава след спада по-рано. В очакване на коледните празници, пазарите продължават да оценяват ситуацията с коронавируса и пакета за икономическа подкрепа на САЩ.

Според данните от днешната търговия цената на февруарските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк нарасна с 0,11% или с 2,1 долара до 1 872,1 долара за тройунция.

Мартенските фючърси за среброто спаднаха с 0,15% до 26,497 долара за унция.

Цената на жълтите кюлчета се променя слабо след три търговски сесии на спад, като те загубиха 0,7% във вторник. В допълнение, котировките се подкрепят и от обезценяване на долара, тъй като в този случай златото става по-достъпно за инвеститорите, притежаващи друга валута. Доларовият индекс (обменният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) намалява с 0,2%.

В същото време инвеститорите обръщат внимание на пакета от стимули в подкрепа за американската икономика. По-рано президентът Доналд Тръмп отказа да подпише пакета за икономическа помощ от 900 млрд. Долара, приет от Конгреса предния ден, с искане за неговата ревизия. По-късно председателят на парламента Нанси Пелоси заяви, че демократите са готови да обсъдят предложението на президента за увеличаване на директните плащания към данъкоплатците.

Според директора на AirGuide, Майкъл Лангфорд, цитиран от Ройтерс, цената на златото ще се промени леко през следващите седмици, а растежът ще бъде подкрепен само от новата несигурност. Според експерта това се дължи на факта, че пазарът вече е взел предвид значителна част от ситуацията около пандемията от коронавируса и пакета за подкрепа за американската икономика.

През следващите два дни обемът на търговията може да бъде намален поради коледните празници. В четвъртък някои пазари ще се затворят по-рано от обичайното, а в петък американските и европейските търговски платформи, както и някои азиатски борси, ще бъдат затворени.