Цената на златото е малко по-ниска в четвъртък сутринта, докато търговците оценяват протокола от априлското заседание на Федералната резервна система на САЩ.

Според данните за търговията днес сутринта юнските фючърси на златото на борсата Comex в Ню Йорк са поевтинели с 0,23%, или 4,30 долара, до 1 877,2 долара за тройунция.

Цената на сребърните фючърси за юли е спаднала с 0,11% до $27,79 за унция.

В хода на търговията в сряда цената на златото се повиши над 1890 долара за унция, за първи път от началото на годината. Но по-късно, след публикуването на протокола от априлската среща на Федералния резерв, котировките започнаха да падат.

В документа регулаторът посочва рязко увеличение на стопанската активност, като същевременно предупреждава, че икономиката все още е далеч от целите си. В същото време някои от участниците в заседанието отбелязват, че с някои инфлационни фактори може да не могат да се справят бързо и те ще допринесат за повишаване на цените до края на годината.

Много играчи на пазара видяха в тази забележка очевиден намек, че Фед може да започне да затяга паричната си политика много по-рано, отколкото е предвиждал преди това, което трябва да допринесе за укрепването на националната валута. Поскъпването на долара от своя страна е отрицателен фактор за цената на златото, тъй като в този случай то става по-малко достъпно за инвеститорите в друга валута.