Цената на златото в понеделник сутринта се понижава, става ясно от данните за днешнта търговията. Котировките на благородния метал са под натиск от поскъпването на долара след изявленията от Фед за намерението му да се придържа към затягане на паричната политика.

Към 9:40 часа бълггарско време декемврийската фючърсна цена на златото на борсата Comex в Ню Йорк се понижи с $4,2, или с 0,24%, до $1765,20 за тройунция.

На спот пазара скъпоценният метал се търгува по 1761,77 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Цената на декемврийските фючърси за среброто спадна с 0,39% до 21,582 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест страни - основни търговски партньори на САЩ) днес нарасна с 0,56%, до 106,89 пункта. По-силният долар прави златото по-малко достъпно за закупуване от инвеститори, притежаващи други валути.

Укрепването на долара е свързано с "ястребовите" коментари за курса на паричната политика на Федералния резерв на САЩ. В понеделник говорителят на Фед Кристофър Уолър каза, че лихвеният процент ще продължи да бъде висок и ще се увеличава, докато регулаторът не види инфлацията в стабилна низходяща тенденция към целта от 2%

Изявленията дойдоха след данните за поредното забавяне на инфлацията в САЩ: през октомври ръстът на потребителските цени бе 7,7%, което беше по-ниско от очакваното. Данните засилиха очакванията, че Фед ще облекчи темпото на увеличението на ставките от 75 базисни точки до 50 базисни точки през декември. Инфлацията се забавя за четвърти пореден месец, като от началото на годината не е падала под 7,5%, а от март 2021 г. е устойчиво над целевото ниво на американската централна банка.

Златото е чувствително към сигналите за курса от Фед, тъй като те се отразяват в обменния курс на долара, което влияе върху цената на благородния метал. "Ястребовите" коментари на регулатора засилиха очакванията за строга парична политика, която е положителна за долара и отрицателна за цената на златото.