Цената на златото в четвъртък сутринта спада на фона на по-скъпия долар, според данните от днешната търговия и коментарите на анализаторите.

Златото увеличава загубите от предишните сесия, след като протоколите от последната среща на Федералния резерв показаха, че централната банка на САЩ вероятно ще продължи курса към агресивно повишаване на лихвите. Това подкрепя курсът на долара и е негативен фактор за инвеститорите в скъпоценния метал, които оперират с други валути.

Днес сутринта към 9:30 часа българско време цената на юнските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк намалява с 2,92 долара, или 0,16%, до 1843,38 долара за тройунция.

Юлските сребърни фючърси в същото време поевтиняват с 0,62% до $21,739 за унция.

Натиск върху цената на благородния метал оказва засилващият се долар, чийто индекс нараства с 0,17% до 102,23 пункта. Такава динамика на американската валута беше улеснена от публикуваните в сряда вечерта протоколи от майското заседание на Федералната резервна система на САЩ (FRS), според които регулаторът счита за уместно да повиши сконтовия процент с 50 базисни пункта на следващите срещи.