В понеделник сутринта златото засили ценовото си рали до 18-месечен връх в рамките на 2000 долара за тройунция. Основният фактор за това е геополитическата и икономическа несигурност, която повдигна търсенето на скъпоценния метал като безопасен актив убежище по време на геополитически кризи.

В понеделник сутринта към 10 часа българско време златото поскъпва с 24,50 долара и се тъгува на извънборсовия пазар в Лондон по 1992,98 долара за тройунция, информира Trading Economics.

Новините за продължаващия военен конфликт между Русия и Украйна продължиха да оказват влияние върху настроенията на пазарите, тъй като сраженията се засилиха през уикенда. А и президентът Владимир Путин обеща да продължи с военната си инвазия, докато Киев не се предаде.

Инвеститорите позиционират вложенията си от акции в по-сигурни активи, докато петролът и други суровини удължиха покачванията си при очаквания за по-нататъшни прекъсвания на доставките. Нарастващите енергийни разходи също допринесоха за опасенията за инфлацията и растежа, в момент, когато Федералният резерв се готви да повиши лихвените проценти. Все повече от икономисти предупреждават за риск от стагфлация, където високата инфлация се среща с забавяне на растежа, среда, която традиционно се разглежда като подкрепяща златото.