Инвеститорите често стават ленниви. Особено в моменти, когато нещата вървят добре за тях. И с това визирам доброто представяне на световните фондови пазари от началото на годината, които до голяма степен заличиха частично загубите на миналата година.

Но всичко ли е толкова розово, колкото изглежда? Не точно... И това се доказва от текущите отчети изнасяни от големи американски и международни компании за последното тримесечие на миналата година.

Изводите от ранните отчети? Нещата не просто са станали зле, но най-вероятно ще се запазят такива и през първото тримесечие на новата година.

И един пресен пример в тази насока. Компанията е Intel, един от най-големите световни производители на чипове.

Босът на Intel: Микрочиповете вече са по-важни от петрола

Босът на Intel: Микрочиповете вече са по-важни от петрола

Вече е по-важно не къде се добива нефт, а къде се правят полупроводници, заяви Пат Гелзинджър

Intel (INTC) отчете печалбите си за четвъртото тримесечие на 2022 г. след затварянето на пазара в четвъртък (26-ти януари), пропускайки очакванията на анализаторите, след като индустрията за чипове продължава да се бори със забавящото се потребителско и корпоративно търсене.

Нещо повече, компанията се насочва към коригирана загуба от 15 цента на акция през първото тримесечие на новата година, на фона на досегашните очаквания на пазара за печалба от 25 цента на акция.

Очакванията на Intel за първото тримесечие не бяха много по-добри от представянето му през последното тримесечие на миналата година. Компанията заяви, че очаква приходи между 10,5 и 11,5 милиарда долара. Улицата прогнозираше 14 милиарда долара.

Intel е изправена пред рязък спад в продажбите на потребителски компютри, тъй като купувачите избират да задържат лаптопите и настолните компютри, които са закупили в пика на пандемията.

Според Gartner световните доставки на персонални компютри през четвъртото тримесечие намаляха със зашеметяващите 28,5%, най-големият спад, откакто фирмата започна да следи доставките в средата на 90-те години.

Intel избра този италиански град за новата си фабрика за чипове за над €4,5 милиарда

Intel избра този италиански град за новата си фабрика за чипове за над €4,5 милиарда

Американската компания за полупроводници планира мащабна инвазия в цяла Европа

Цената на акциите на Intel се срина през последната година. За последните 12 месеца акциите на производителя на чипове са паднали с 42%.

Но ситуацията е далеч от "розова" не само при Intel. Забавяне на ръста на ключови звена отчетоха и от най-голямата софтуерна компания - Microsoft, няколко дни по-рано, което също сочи към проблем по направление на бизнес-разходите и опасенията на мениджърите относно предстояща рецесия.

А както всички знаем, очакванията могат да се превърнат в "самореализиращо се пророчество".

Проблеми не само от корпоративния фронт, но и по направление на пазара на труда в най-голямата световна икономика

Защо разглеждам щатската икономика и потенциала за рецесия там? Защото освен, че е най-голяма, тя е и с най-голямо въздействие върху целия свят. Защото Фед първи започна борбата си с инфлацията и в тази насока, първи може да вкара икономиката в рецесия и съответно американската икономика първа и да излезе от нея.

Защото както се казва "когато САЩ кихне, Европа хваща настинка". Тоест това, което виждаме да се случва в най-голямата световна икономика, може до голяма степен да е индикатор за това, което предстои на "стария континент".

А по направление на перспективите за американската икономика, ситуацията също не е "розова".

Последният доклад за работните места показва, че пазарът на труда в САЩ е в прилична форма, но Bank of America вижда проблеми, които се задават в далечината.

През декември 2022 г. общата заетост в неселскостопанския сектор се е увеличила с 223 000, надминавайки очакванията на икономистите за увеличение от 200 000. Това също означава, че растежът на работните места в Америка се движи в правилната посока.

Колко висока може да стане основната лихва на САЩ през тази година

Колко висока може да стане основната лихва на САЩ през тази година

Прогнозата на шефа на JPMorgan

Bank of America обаче, очаква ръстът на неселскостопанската заетост да стане отрицателен тази година. През първото тримесечие на 2023 г. банката прогнозира, че САЩ ще губят приблизително 175 000 работни места на месец.

И не само пазарът на труда ще понесе удар.

"Очакваме рецесията да започне през първата половина на следващата година", каза ръководителят на американската икономика на Bank of America Майкъл Гапен пред CNN миналия октомври.

"Предпоставката е за по-твърдо приземяване, отколкото за по-меко."

Инфлация, безработица и Фед

Федералният резерв на САЩ има двоен мандат: да гарантира ценова стабилност и да се стреми към максимална заетост.

Първата задача беше предизвикателство: цените бяха всичко друго, но не и стабилни. През юни 2022 г. индексът на потребителските цени в САЩ отбеляза най-голямото си 12-месечно увеличение от 40 години.

Въпреки че основният индекс на потребителските цени се охлади от пика си наскоро - инфлацията през декември беше 6,5% на годишна база - той все още е тревожно висок.

Пазарът на труда - втората задача на Фед - изглежда е в много по-добра форма. През декември нивото на безработица падна до 3,5%, най-ниско ниво от няколко десетилетия.

"Сигналът" на Фед за нивото на основните лихви през тази година

"Сигналът" на Фед за нивото на основните лихви през тази година

Какво показва протоколът от последното заседание на Фед

Като се има предвид силата на пазара на труда и необузданата инфлация, Фед повишава агресивно лихвените проценти, за да постави ценовите нива под контрол.

Централната банка повиши референтните си лихвени проценти с 50 базисни пункта през декември, отбелязвайки 7-то увеличение на лихвените проценти за годината.

"Те ще приемат известна слабост на пазарите на труда, за да намалят инфлацията", каза Гапен, добавяйки, че "можем да видим шест месеца слабост на пазара на труда".

Според последната прогноза на Фед, участниците във Федералния комитет за отворен пазар имат средна прогноза от 4,6% за нивото на безработица през 2023 г.

Гапен, от друга страна, вижда нивото на безработицата в страната да се повиши до 5% или 5,5% тази година.

Още проблеми за акциите?

Перспективата за отрицателен растеж на работните места и рецесия вероятно няма да предвещава нищо добро за фондовия пазар. Когато икономиката се свие, корпоративните печалби обикновено се влошават. Вече са налице доказателства, че последното си случва.

Всъщност акциите вече бяха ударени - S&P 500 се срина с 19,4% през 2022 г.

Ръководителят на отдела за акциите и количествената стратегия на Bank of America Савита Субраманиан наскоро каза, че референтният индекс е "скъп" и "супер претъпкан". "Най-лошото нещо за задържане е S&P 500", казва тя пред CNBC.

Субраманиан предполага, че ако имате 10-годишен инвестиционен хоризонт, можете да "задържите S&P 500 и да гледате и да чакате".

Как да се защитите от инфлация през 2023 година

Как да се защитите от инфлация през 2023 година

Ръстът на потребителските цени у нас достигна нива от над 18%

"Но ако мислите какво ще се случи от сега до да кажем следващите 12 месеца, не мисля, че дъното е настъпило."

Какво трябва да направят инвеститорите?

Субраманиан вижда възможности в акциите с малка капитализация, енергетиката и здравеопазването. Тя също харесва "избрани индустриалци" - особено автоматизираните компании.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари