Основните лихви в САЩ ще продължат да се повишават поради устойчивата инфлация на основните стоки, коментира въпроса главният изпълнителен директор на инвестиционната банка JPMorgan Chase & Co. Джейми Даймън.

"По мое мнение, основните лихви в САЩ действително могат да надхвърлят 5% (през тази година), тъй като основната инфлация все още е висока и не се понижава достатъчно бързо", казва той пред CNBC по време на Световния икономически форум в Давос.

Федералният резерв (Фед) повиши основните лихви от почти нула до 4,25-4,5% през 2022 г., което е най-високото ниво от 15 години насам. По оценка на ръководни представители на Фед, в края на тази година целевият лихвен диапазон ще бъде на ниво от 5-5,25%.

"Сигналът" на Фед за нивото на основните лихви през тази година

"Сигналът" на Фед за нивото на основните лихви през тази година

Какво показва протоколът от последното заседание на Фед

Обаче финансовите пазари като цяло се съмняват в тази прогноза, предполагайки, че Фед може да бъде принуден да започне да намалява основните лихви през втората половина на годината.

Действията на Фед помогнаха за забавяне на основния индикатор за инфлацията в страната (CPI) до 6,5% през декември от 7,1% през ноември. Междувременно базовата инфлация (индексът Core CPI, който не отчита цените на храните и енергоносителите) беше 5,7% миналия месец, при 6% през ноември 2022 година.

Според шефа на JPMorgan обаче, забавянето на инфлацията в САЩ през последните месеци е повлияно от временни фактори, като по-ниските цени на петрола на международните пазари и проблемите при китайската икономика поради епидемията от коронавирус.

Джейми Даймън също така отбелязва вероятността за рецесия в САЩ през тази година, без да уточнява колко голяма може да е тя.

"Знам, че в бъдеще ни очаква рецесия, както и възходи и падения. Но не изразходвам много време в безпокойство за това. Въпросът, което наистина ме тревожи, е държавната политика, която вреди на растежа на американската икономика", казва шефът на JPMorgan.

SWIFT: Делът на долара при международните разплащания расте, какво се случва с еврото

SWIFT: Делът на долара при международните разплащания расте, какво се случва с еврото

5-те най-използвани валути не са се променили през изтеклата година