Китай започна да продава деноминирани в долари държавни ценни книжа директно на индивидуални и институционални потребители в САЩ, предаде Zero Hedge.

Вчера страната осъществи емисия на дълг на стойност 6 млрд. долара, за който е получила записвания на стойност 27 млрд. долара, което е с 10 млрд. долара повече, отколкото на същата емисия през миналия ноември, припомня FT. Според изданието, около 15% от дълга на страната е придобит от американски институции.

Китай утрои размера на японския дълг, който притежава

Китай утрои размера на японския дълг, който притежава

Страната е придобила 3,6 пъти повече облигации спрямо миналата година

Огромният интерес към държавните ценни книжа на страната не е учудващ. За разлика от развитите икономики, чиито дълг носи нулева или отрицателна доходност, 10-годишните облигации на Китай носят премия в размер на 2,5% над тези на САЩ.

Разбивката на емисията показва, че петгодишните облигации, емитирани от страната, са на стойност 2,25 млрд. долара при лихва от 0,604%, десетгодишните са в размер на 2 млрд. долара при 1,226%, още 1,25 млрд. са тригодишни при лихва от 0,425%, а най-малко са тридесетгодишните инструменти - 500 млн. долара при лихва от 2,310%.

Сред финансовите институции, опериращи в САЩ, които са закупили от емисията, са Deutsche Bank, Standard Chartered, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs и JPMorgan.

Китай раздаде 10 милиона юана чрез лотария в тест на дигиталната валута

Китай раздаде 10 милиона юана чрез лотария в тест на дигиталната валута

50 000 китайци спечелиха и могат да изхарчат парите както решат