Китай увеличи покупките на японски държавни облигации до най-високото ниво от повече от три години насам, а Поднебесната империя е утроила дълга на страната, който притежава между април и юли тази година спрямо същия период на предходната година, предава Nikkei.

През тези три месеца на 2020 г. Китай е купила японски дълг за 1,46 трлн. йени ($13,8 млрд.) Това е 3,6 пъти повече спрямо същите три месеца на миналата година. За сравнение, САЩ са увеличили покупките с едва 30%. Европа пък е продала дълг за 3 трлн. йени.

Доходността по краткосрочните и средносрочни японски държавни облигации е почти нула, което ги прави непривлекателни за инвестиции. Но според анализатори има други причини, които са накарали Китай да увеличи покупките. "Едно от странните неща в настоящата среда е, че японските държавни облигации вече не са очевидно непривлекателна инвестиция в зависимост от валутата, в която се правят покупките", казва Рос Хъчисън, инвестиционен директор в Aberdeen Standard Investments.

Така Поднебесната империя ще спечели повече от инвестиция в 30-годишните ценни книжа като ги закупи в японски йени и след това замени валутната им експозиция за щатски долари, според него. Това ще донесе още 0,56% доходност.

Китай може и да се опитва да контролира поскъпването на юана, след като китайската валута поскъпна спрямо йената през юни. Продажбата на юани срещу японски дълг, деноминиран в йени, помага за ограничаване на ръста.

Анализатори припомнят и че японските облигации не са с най-ниската доходност в света и са по-атрактивни от тези на Швеция, Швейцария и страните от еврозоната, които са с доходност под нулата.

Търсите евтини акции? Погледнете към Япония и Европа

Търсите евтини акции? Погледнете към Япония и Европа

Какво предлагат двете икономики