Цената на златото в понеделник сутринта е практически непроменена, докато инвеститори и търговци оценяват влиянието на макроикономическата статистика от Китай върху пазарите.

Според данните от днес сутринта цената на априлските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк нарасна със символичните 0,06% или с 0,95 долара до 1720,8 долара за тройунция.

Сребърните фючърси за май поевтиняха с 0,1% до 25,885 долара за унция.

Последните публикувани данни показват, че промишленото производство в Китай е скочило с 35,1% на годишна база през февруари, след като е нараснало със 7,3% месец по-рано. Продажбите на дребно са се покачили с 33,78% на годишна база, след като бяха спаднали с 4,78% през януари. Междувременно равнището на безработица в Китай през февруари е била 5,5%.

Тези данни са важни, тъй като цената на златото се влияе от очакванията за перспективите за икономическо възстановяване след кризата, причинена от коронавируса. В случай на нови доказателства за такова възстановяване, това ще окаже допълнителен натиск върху стойността на "безопасното" злато, използвано като актив за надеждно убежище. Миналата година благородният метал във връзка с "коронакризата" скочи на цена над 2 хиляди долара за унция.

Сега търговци и инвеститори очакват срещи на Федералната резервна система на САЩ (FRS) и централните банки на Япония и Великобритания, които ще се проведат през следващите дни. Търговците се надяват да получат сигнали за посоката на по-нататъшната парична политика на регулаторите.