Цената на златото във вторник сутринта почти не се променя, оставайки на ниво около 1853 долара за тройунция. Пазарите очакват изказванията на ръководителя на Федералния резерв на САЩ, което може да повлияе на долара.

Според данните от днешната търговия към 9:40 часа българско време цената на априлските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex нарасна с 1,4 долара, или с 0,09%, до 1856,0 долара за тройунция.

Скъпоценният жълт метал се търгува на спот пазара по 1849,93 долара за тройунция, информира Тrading Еconomics.

Цената на майските фючърси на среброто в същото време се покачи с 0,16% до 21,168 долара за унция.

Ръководителят на Федералната резервна система на САЩ Джером Пауъл ще говори пред Конгреса във вторник и сряда. Коментарите на Пауъл относно паричната политика могат да повлияят върху курса на долара, към който търсенето и цената на златото са чувствителни.

Американският регулатор повишава основната лихва от миналата година заради високата инфлация, което в същото време увеличава рисковете от рецесия. През март се очаква Фед отново да повиши лихвените проценти. Инвеститорите също така ще оценят времето на възможното завършване на цикъла на увеличения. В същото време пазарите признават, че нивото на ставките може да остане високо за по-дълго време.

Традиционно затягането на паричната политика подкрепя долара, което прави златото по-малко достъпно за закупуване в друга валута и обратното.