Цената на златото се повиши с близо 1% във вторник сутринта на фона на отслабването на долара, показват данните от днешната търговията. Стойността на златото отново се насочва към психологическото ниво от 2000 долара за унция, което бе прескочила преди 19 август тази година.

Котировките на декемврийските фючърси за скъпоценния метал на борсата Comex в Ню Йорк нараснаха с 0,9%, или с $,17,9 - до $1996,5 за тройунция.

Декемврийските фючърси за среброто се повишиха с 1,63% до 29,06 долара за унция.

Доларовият индекс (доларовият курс спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) по-рано в хода на търговията падна до почти двугодишен минимум. Търговците очакват Фед да запази базовата си лихвена ставка ниска за дълго време след изявленията на ръководителя на регулаторния орган Джером Пауъл за нов подход към дългосрочното контролиране на инфлацията.

По-слабият долар подкрепя цените на златото, като го прави по-достъпно за чуждестранни инвеститори. В резултат на това цената на златото отново се доближи до психологическото ниво от 2 хиляди долара за унция, което за последно бе преминала на 19 август."Тъй като доларът се очаква да остане слаб, ние прогнозираме златото да се покачи и да достигне отново 2000 долара за унция", каза Джефри Халей, старши пазарен анализатор в OANDA, пред Ройтерс.

Пандемията от COVID-19 и свързаната с нея несигурност в глобалната икономика също остават основен фактор за подкрепа на златото, традиционно считано за надежден актив.