Цената на златото във вторник сутринта расте след глобалната разпродажба в понеделник, свързано с рисковете от коронавирусната пандемия, показват данните от днешната търговия.

Стойността на августовските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк се повиши с 0,43%, или със 7,75 долара - до 1816,95 долара за тройунция. В понеделник цената на златото падна с подобен процент - 0,4%.

Цената на септемврийските фючърси за среброто се покачва с 0,22% до 25,2 долара за унция.

В понеделник пазарите претърпяха глобална разпродажба, което доведе до спад на световните фондови пазари и спад в цените на суровините. По този начин фондовите индекси в Азия, Европа и САЩ се понижиха средно с 1-2%, медта също падна с 2%, а цените на петрола се сринаха с 6%.

В същото време златото поевтиня в понеделник, въпреки че традиционно е по-надежден актив, но цената на благородния метал беше задържана от укрепването на долара спрямо основните световни валути и общата тенденция на спад.

Търговците се предпазват от риска поради опасения относно делта варианта на коронавируса, който се счита за по-заразен и по-опасен, застрашаващ перспективите за икономическо възстановяване.

В същото време анализаторите от Guotai Junan Futures не очакват значителен натиск върху цената на благородния метал в близко бъдеще, пише Wall Street Journal. По-специално, експертите отдават това на нестабилността в обменния курс на долара.