Цената на златото се покачва в четвъртък сутринта, става ясно от данните за днешната търговия. Инвеститорите очакват излизането на данни за инфлацията в САЩ, които може да покажат по-нататъшно забавяне в ръста на потребителските цени.

Към 9:30 часа българско време цената на февруарските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex нарасна със 6,70 долара, или с 0,36%, до 1885,60 долара за тройунция.

Благородният метал се търгува на спот пазара по 1881,41 долара за тройунция, информира Тrading Еconomics.

Цената на мартенските фючърси за среброто в същото време се покачи с 0,96% до 23,707 долара за унция.

Доларът в същото време става по-евтин спрямо основните световни валути. Поевтиняването на долара подкрепя търсенето на злато, защото го прави по-достъпно за закупуване от инвеститори, притежаващи други валути.

По-късно в четвъртък ще бъдат публикувани данните за годишната инфлация в САЩ за декември. Експертите очакват показателят да се забави до 6,5% от 7,1% през ноември. Това може да е шестият пореден спад на инфлацията след пика през юни миналата година от близо 9%. В същото време инфлацията все още е доста над целевото ниво на регулатора от 2%.

Данните за инфлацията може да дадат на пазарите сигнал за следващите стъпки на Федералната резервна система на САЩ. Миналата година регулаторът повиши лихвата седем пъти на фона на висока инфлация - до 4,25-4,5% годишно. Според CME Group повече от 77% от анализаторите очакват забавяне на темпа на нарастване до 25 базисни пункта от 50 базисни пункта в края на декемврийската среща през февруари.

Сигналите "гълъбова" политика от Фед традиционно задържат курса на долара, което е положително за цената на златото.