Цената на златото расте във вторник сутринта поради отслабването на американската валута, както и заради намаляването на доходността на американските държавни облигации като алтернатива за инвестиции.

Данните за търговията от последния ден на август показват нарастване при цената на декемврийските златни фючърси на борсата Comex в Ню Йорк с 0,32%, или с 5,75 долара, до 1 817,95 долара за тройунция.

Декемврийските фючърси на среброто в същото време поскъпват с 0,46% до 24,117 долара за тройунция.

Отслабването на долара спрямо други основни световни валути като цяло е положително за цените на суровините. Златото също става все по-достъпно за инвеститорите с други валути.

В допълнение, доходността по десетгодишните държавни облигации на САЩ днес намалява до 1,278% от предишното затваряне при лихва 1,284%, което прави благородният метал по-привлекателен при избора на "надеждни" инвестиции.

Ден преди това в понеделник цената на златото падна с 0,5% като част от корекцията след силен ръст заради миролюбивите коментари на ръководителя на системата на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. Сега цената на благородния метал се върна в "зелената" зона на растежа.