Цената на златото в понеделник сутринта се повишава, достигайки 1880 долара за тройунция, показват данните от днешната търговия. Поевтиняването на долара подкрепя стойността на благородния метал.

Към 9:35 часа българско време цената на февруарските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк нарасна с 15,5 долара, или с 0,82%, до 1884,9 долара за тройунция.

На спот пазара скъпоценният метал се търгува по 1877,46 долара за тройунция, информира Тrading Еconomics.

В същото време цената на мартенските фючърси на среброто се покачи с 0,64% до 24,135 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест страни - основни търговски партньори на САЩ) се понижи с 0,27%, до 103,6 пункта. Поевтиняването на долара подкрепя котировките за златото, което в този случай става по-достъпно при покупка от инвеститори, притежаващи други валути.

Пазарите също така очакват тази седмица важни данни от САЩ, които може да окажат влияние върху долара и бъдещата политика на Федералния резерв по отношение на лихвения процент. Статистиката за годишната инфлация в САЩ през декември ще бъде публикувана в четвъртък. Анализаторите прогнозират, че показателят продължава да се понижава като вече възлиза на 6,5% след 7,1% през ноември.