Цената на златото в четвъртък сутринта е стабилна на ниво малко под 1820 долара за тройунция, показват данните от днешната търговията. Инвеститорите оценяват плановете на Федералния резерв на САЩ по отношение на основния лихвен процент, което може да се отрази на долара и от там върху котировките на скъпоценния метал.

Към 9:40 часа българско време цената на априлските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се понижава с 0,10 долара, или с 0,01%, до 1818,50 долара за тройунция.

На спот пазара благородният жълт метал се продава по 1815,22 долара за тройунция, информира Тrading Еeconomics.

В същото време цената на майските фючърси за среброто се понижи с 0,28% до $20,095 за унция.

Един от факторите, влияещи върху цената на златото, остава политиката на Федералния резерв на САЩ по отношение на базовия лихвен процент на федерно кредитиране. По-рано тази седмица председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че регулаторът възнамерява да продължи да повишава дисконтовия процент в борбата срещу инфлацията.

Сега, според CME Group, 76,4% от анализаторите очакват Фед да повиши лихвения процент на Фед на среща през март с 50 базисни пункта - до 5-5,25% годишно. В същото време едва 23,6% очакват повишение от 25 базисни пункта.

Традиционно затягането на паричната политика подкрепя долара, което прави златото по-малко достъпно за закупуване от инвеститори, притежаващи други валути и обратното.