Не Google, а Meta може да се окаже следващият голям играч в AI сферата с достъп до новата платформа за изкуствен интелект Apple Intelligence. Компанията на Марк Зукърбърг и производителите на iPhone преговарят за голямата сделка, пише WSJ, като цитира свои източници.

В момента Apple Intelligence използва собствени технологии на Apple, но също така има и интеграция с ChatGPT на OpenAI.

Как изкуственият интелект ще промени устройствата на Apple

Как изкуственият интелект ще промени устройствата на Apple

Най-накрая Siri ще стане истински виртуален асистент, но това е само началото

Компанията даде ясно да се разбере, че платформата ѝ не е затворена и за други участници, като през последните месеци имаше множество спекулации за разговори с Google с цел нейният модел Gemini да се използва от потребителите на най-новите iPhone, iPad и Mac устройства.

Както отбелязва Quartz новото развитие на сюжета е по-скоро изненадващо. Meta стана мултимилиардна компания с помощта на таргетираната реклама, базирана на събирането на данни от потребителите. В същото време, Apple, които печелят от високата цена на продуктите си, обявиха през 2021 г., че ще намалят значително възможностите външни платформи да събират информация от нейни устройства.

Стратегията на Apple за AI, която включва създаване на собствени чипове

Стратегията на Apple за AI, която включва създаване на собствени чипове

От компанията са провели разговори с потенциални партньори като Google и OpenAI за предоставяне на услуги за генеративен изкуствен интелект

Това коства на Meta 10 млрд. долара по-малки приходи през 2022 г. В отговор Зукърбърг и компания на свой ред започнаха да работят с рекламодатели за заобикаляне на допълнителните такси, които Apple налага, напомня WSJ.

Очевидно очакванията за огромни приходи от масовото навлизане на генеративния изкуствен интелект са в състояние да сдобрят и най-скараните технологични компании.