Започналата 2018 г. ще бъде революционна за смартфоните в няколко отношения. И може да се твърди, че новите тенденции бяха зададени от компанията Apple, представила миналата година флагманския си модел iPhone X.

На 9 януари започва изложението за електроника СES в Лас Вегас, където ще бъде представени първите смартфони на базата на новия свръхмощен процесор  Qualcomm Snapdragon 845. Експертите в бранша твърдят, че той ще се поставя през тази година на всички нови модели флагмански смартфони.

На изложението ще бъдат показани устройства на водещи производители, които скоро ще бъдат пуснати в продажба. Сред тях ще има доста нови китайски премиум модели.

Vivo за първи път ще демонстрира апарат със скенер за отпечатъци на дисплея. Скенерът е разработен от компанията Synaptics и на СES 2018 ще бъде показан на вече серийни модели смартфони.

На изложението своето "презареждане" ще обяви и японската компания Sony, която напълно е преразгледала своята моделна гама. Всички нови нейни смартфони ще имат нов дизайн и екрани без рамки.

Устройствата на японската компания ще бъдат създадени на модерен хардуер и с редица нови технологии.

Повече подробности за още иновации при смартофоните от изложението за електроника в Лас Вегас станат ясни в следващите няколко дни.

През тази година идва началото на края на смартфоните

През тази година идва началото на края на смартфоните

Разширената реалност ще промени коренно начина, по който компаниите достигат клиентите

Но CES не единственото подобно събитие в света на новите технологии. В ранната пролет в Барселона ще се проведе MWC - Световен мобилен конгрес. На него се очаква представянето на голямо количество нова мобилна техника от брандове като Huawei, LG, Motorola, Nokia и други водещи производители.

Най-очакваните нови смартфони на това изложение са Huawei P11 и Huawei P11 Plus. В тези модели ще бъдат поставени камери, които могат да правят снимки с разширение 40 Мп. Според вътрешна информация Huawei P11 е получил три основни камери, като едната от тях е далечно фокусен телеобектив.

Гигантът в сектора - Samsung демонстрира своето самочувствие като презентира своите продукти в отделно мероприятие. На него ще покаже развитието на Galaxy от серията S, като през 2018 г. е дошъл редът на Galaxy S9 и Galaxy S9+.

Дизайнът им повтаря досегашния на флагманския модел, но новото поколение от серията S серии ще има скенер за пръстов отпечатък под камерата, а рамката около дисплея ще стане по-тънка.

През 2018-а основното развитие на по-скъпите смартфоните ще бъде насочено към скенери за лицево разпознаване на потребителя, какъвто сега има iPhone X, и скенер под дисплея на устройството, какъвто разработи Synaptics.

Производителите на мобилните устройства няма да забравят и камерите за качествена фотография, която вече е основен фактор при избор на смартфон.

Експертите в бранша сега с интерес очакват ще бъде ли пусната нова версия на бюджетния iPhone SE и какво ще вземе тя от по-скъпите смартфони на Apple.