Пригответе се за началото на края на смартфоните. Сигурно звучи смело, имайки предвид скорошното представяне на последния и най-мощен iPhone на Apple, както и новият флагман на Samsung - Galaxy Note 8.

Но вече има доказателства за следващата вълна от компютри, които ще носим и командваме, използвайки нашите гласове. Преходът от смартфони към интелигентни носители - слушалки, които имат биометрични сензори и високоговорители; пръстени и гривни, които могат да усетят нашето движение; очила, които записват и показват информация - завинаги ще променят начина, по който преживяваме света.

Тези интелигентни носители предлагат повече от умен хардуер, те обещават нов вид дигитална реалност. Facebook, Google, Microsoft, Baidu, Alibaba, Snap, Tencent и Apple обявиха значителни инвестиции в разширена реалност - дигитално наслагване над физическия свят. Тя вече се появи на мобилните ни устройства под формата на филтри Pokemon Go и Snapchat. Но разширена реалност става още по-интереснa, щом започне да черпи от личните ни данни.

Една от най-важните тенденции, възникващи от тази технология, е маркетингът "един към един": предоставяне на възможно най-добрата информация в рамките на точния контекст на всеки потребител, независимо от устройството, което използва в момента.

Говори се за това от години, но с потока от инвестиции и увеличена изчислителна мощ, най-после най-големите технологични компании напредват в създаването на уникално, лично преживяване за всеки.

Чрез комбиниране на местоположения и обекти в рамките на нашето зрително поле, заедно с нашите календари, контакти и дори биометричните ни данни, предстоящата вълна от разширена реалност ще бъде проектирана специално за всеки от нас.

След като имаме неограничен достъп до разширената реалност, вече няма да преживяваме продукти в магазин или на уеб страница, предназначени да предизвикат специфично поведение.

Пробните на модната марка Banana Republic са с неутрално осветление и боя, което ласкае потребителите, докато изпробват дрехи, но пробната на бъдещето е навсякъде, където има размисъл. Разширената реалност ще ви позволи да пробвате дрехи дори в банята на офиса или пред прозорците на метрото.

Това означава, че компаниите ще трябва да разгледат каква история разказват за своите продукти при безброй обстоятелства, защото всеки човек ще преживее разширената реалност индивидуално.

Стартиращите компании за медицина и здравни грижи, надявайки се да разгърнат приложения за разширена реалност и очила за обучението на лекари, медицински сестри и техници, ще трябва да имат предвид, че болниците не са конструирани по един и същ начин и че служителите не са с еднаква височина.

Тези служители няма да могат да бъдат обучени в процедури в истински разширена реалност, освен ако тези фактори не са отчетени. Компаниите, които произвеждат и продават инструменти като строителни машини или кухненско оборудване, ще открият, че разширената реалност предлага на потребителите чудесен начин да изпробват продуктите им - ако тези компании поддържат това ниво на персонализиране.

Технологичните компании, работещи с разширена реалност, също се движат агресивно в интерфейса за разговори. Независимо дали говорим за Amazon, Siri, Microsoft или Google, тренираме системата чрез нещата, с които споделяме с нея, да разбира по-добре какво искаме.

Софтуерът, който захранва Amazon Echo, вече е напуснал границите на нашите домове: можем да го използваме, за да поръчаме пица Domino"s докато шофираме нашия Hyundai. Скоро, използвайки свързаните слушалки и очила с разширена реалност, ще разговаряме със Stubb за сос барбекю, докато сме в магазина за хранителни стоки.

Тъй като гласовите интерфейси се развиват, потребителите ще очакват от компаниите да зададат въпроси, свързани с продуктите им, което означава, че всеки потребител ще стане част от историята на компанията и то в реално време.

Всичко това означава, че в недалечното бъдеще ще направим физическото и цифровото царство взаимозаменяеми. Мислите, че смартфоните са пристрастяващи? Още нищо не сте видели.

Ейми Уеб е американски футурист, журналист и писател. Тя е основател на Института Future Today и професор по стратегическо прогнозиране в бизнес училището към Университета в Ню Йорк.