Прототипът на едни от най-популярните модели смартфони през последните години – iPhone, бил изобразен на картина, рисувана преди повече от 350 години. Или поне така твърди изпълнителният директор на Apple Тим Кук.

Той беше един от гостите на фестивала за стартиращи компании в Амстердам Start-up Fest. Преди да изнесе лекцията си Кук бил на разходка из холандската столица заедно с бившия еврокомисар Нели Крус и двамата посетили Държавния музей в града.

По-късно на сцената на фестивала Крус попитала Тим Кук от къде е дошла идеята за създаването на iPhone. Той отговорил, че тя е много стара и доказателство за това била една от картините в музея, на която мъж държал нещо, наподобяващо на смартфона.

“До снощи си мислех, че знам как е създадено устройството. Вчера вечерта обаче Нели ме заведе да видя платна на Рембранд и други холандски художници и аз бях шокиран – на една от картините имаше нарисуван iPhone”, шегувито споделил Кук, цитиран от CNBC.

Всъщност шефът на Apple е имал предвид произведение на художника Питер де Хох, създадено през 1670 г. и озаглавено “Мъж подава писмо на една жена, стояща в зала” (от англ. “Man Hands a Letter to a Woman in a Hall”). Всъщност на нея въпросното писмо много прилича на смартфон.

А ето и как точно изглежда картината:

Снимка 236059

Източник: Wikipedia