Италианската комисия за защита на конкуренцията е започнала две отделни разследвания срещу Apple и Samsung заради обвинения в "програмирано остаряване".

Правителственият орган ще разследва дали двата най-популярни производители на смартфони използват програмните обновления, за да забавят работата на устройствата, за да повлияят на потребителите да си закупят нов телефон.

Твърденията са, че Apple и Samsung не предлагат достатъчно информация на клиентите за ефектите от прорамните обновления, нито за начина, по който те влияят на работата на устройствата, което може да е нарушение на няколко закона в страната.

В съобщението не се споменава нищо за скорошното признание на Apple, че нарочно е забавила работата на телефоните със стари батерии, но е трудно да си представим, че този проблем няма да стане част от разследването. Щатският гигант вече е разследван за това във Франция, където практиката "програмирано остаряване" е незаконна.

По-рано тази седмица главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук заяви, че в следващият ъпдейт на iOS ще бъде включена възможност за премахване на забавянето, ако потребителите решат.