Живеем в свързан свят. Днес хората разполагат с достъп до огромно количество информация за сградите, които обитаваме. Благодарение на разпространението на хардуера и софтуера в дома, тази тенденция само ще расте и се появява във все повече различни форми.

Водени от напредъка в технологиите и появата на високоскоростни интернет връзки, много от нас имат лесен достъп до множество информация за нашите домове - от монитори за качество на въздуха в помещенията до "интелигентни" звънци, които ни предоставят визуални известия в реално време, когато някой направи опит за достъп до нашия имот.

Производството на електрическа енергия от възобновяеми източници също започва да набира сила, като все повече хора инсталират слънчеви панели с надеждата да намалят сметките си за електроенергия и своя отпечатък върху околната среда.

Само в САЩ пазарът на соларни панели за жилищата е инсталирал 738 мегавата мощност през третото тримесечие на 2020 г., скок с 14% в сравнение с второто тримесечие, според неотдавнашен доклад на Асоциацията на соларната енергетика и Wood Mackenzie.

По-рано този месец SunPower (която е специализирана в проектирането, производството и доставката на слънчеви панели и системи, със седалище в Калифорния) обяви, че пуска приложение, което ще позволи на собствениците на жилища да оценят и управляват своите настройки за генериране, използване и съхранение на енергията в батериите.

Услугата ще бъде достъпна за клиентите, използващи нейната система SunPower Eqiunox и представлява още един пример за това как свързаните технологии могат да ни предоставят ценна информация за това как функционират сградите.

Подобни предложения, на този все по-пренаселен пазар, включват така наречените "интелигентни" измервателни уреди, които позволяват на потребителите да видят колко енергия използват и парите, които харчат в реално време.

Други продукти като Hive, от Centrica, позволяват на потребителите да инсталират набор от свързани комплекти - от щепсели и осветление до термостати и вътрешни камери - които могат да се управляват чрез приложение на мобилния им телефон и в някои случаи чрез гласа им.

Слънчевите панели представляват един от начините, по който устойчивите технологии могат да бъдат интегрирани в домовете. Други примери включват инсталиране на точки за зареждане на електрически превозни средства.

Тъй като правителствата по света се стремят постепенно да прекратят продажбата на дизелови и бензинови коли и да насърчат потребителите да купуват електрически, битовите системи за зареждане могат да се превърнат в неразделна част от новата среда през следващите години.

Фирмите, предлагащи домашно зареждане, включват Pod Point и BP Pulse. И двете услуги са свързани с приложения, които предоставят данни, като например колко енергия е използвана, цената на зареждането и историята на зареждане.

Друга фирма - Wallbox наскоро обяви, че пуска първото си зарядно устройство за електрически превозни средства за домовете в Северна Америка.

Компанията, базирана в Испания, заяви, че системата е съвместима с всички видове електрически превозни средства, ще позволи на клиентите да планират разходите и може да се управлява гласово чрез Google Assistant и Amazon Alexa.

Далеч от частния сектор, правителствата също полагат усилия да насърчат развитието на инфраструктурата за интелигентните домове.

През уикенда властите в Обединеното кралство заявиха, че схемата за домашно зареждане на електрически превозни средства, която дава на водачите до 350 паунда (около 487 долара) за система за таксуване, ще бъде разширена и насочена към тези, които живеят под наем и са наели имоти.

Майк Хоус, главен изпълнителен директор на Обществото на производителите и търговците на автомобили, описа съобщението на правителството като "добре дошло и стъпка в правилната посока".

"Докато се състезаваме към поетапно спиране на продажбите на нови бензинови и дизелови автомобили и микробуси до 2030 г., трябва да ускорим разширяването на мрежата за зареждане на електрически превозни средства", добави той.

"Революцията на електрическите превозни средства ще се нуждае от инсталации за дома и работното място, но също така и масово увеличаване на публичните точки за зареждане и бързо зареждане в стратегическата ни пътна мрежа.", каза Хоус.

Промяна в бъдеще, но предизвикателствата предстоят

Тъй като опитите за декарбонизиране на сградите и обществото се засилват, начинът, по който изглеждат и функционират домовете ни, може да бъде на върха на доста голяма промяна.

"Домашните технологии, свързани с мрежата, като слънчеви електрически панели, ще бъдат важни при преминаването към 100% възобновяема електрическа мрежа, но декарбонизирането на електроснабдяването е само една част от прехода", според Питър Тилдсли, главен изпълнителен директор на Центъра за алтернативна технология, цитиран от CNBC.

Във връзка с Великобритания, Тилдсли продължи да обяснява как неговата организация предвижда "малко под 10% от електроенергията в бъдещо общество с нулев въглерод, идващо от слънчева фотоволтаична енергия, използваща 15-20% от... покривите на сградите в Обединеното кралство". Това, каза той, в сравнение с над 75% от електричеството, идващо от вятърна енергия.

Отоплението, според Тилдсли, представлява "по-голямото предизвикателство".

"За да декарбонизираме жилищния фонд на Обединеното кралство в мащаба и скоростта, необходими за достигане на нулев въглерод, ще трябва да обновяваме евентуално милион къщи всяка година през следващите няколко десетилетия, за да подобрим тяхната изолация и херметичност и да инсталираме термопомпи или друго отопление, работещо с не-изкопаеми горива", каза той.

"За да направим това, спешно се нуждаем от координирана национална програма с ангажимент за многогодишни държавни инвестиции", добави експертът.

По въпроса за сградите, които стават все по-свързани, предоставяйки ни огромно количество данни за това как функционират, Тилдсли се стреми да подчертае някои от възможностите, които това може да създаде.

"Изследванията на въвеждането на технологията за интелигентно измерване показват, че потребителите използват по-малко енергия, когато са в състояние да следят потреблението си в реално време, така че този вид технология може да бъде полезна част от програмите за промяна на поведението, когато се комбинира с други форми на подкрепа за подобряване на ефективността на дома", каза той.