Най-предпочитаните модели смартфони варират в зависимост от пазарите в различните части на света. Въпреки че Apple и Samsung са лидерите в глобален мащаб през последните години, китайските им конкуренти в лицето на Huawei, Xiaomi и Oppo завладяват нови и нови територии.

Проучването Counterpoint Research сочи обаче, че дългогодишните гиганти на пазара все още "държат" едни от най-големите пазари в света в края на юли тази година.

Според тях потребителите в Щатите подкрепят Apple, като iPhone 8 e фаворитът на американците с най-много продажби. Той генерира 8% от продажбите там. Още по-сериозно присъствие има моделът в Япония, където представлява 15% от всички продадени устройства.

Във Великобритания и Франция лидер е модел на южнокорейската Samsung. Това е бюджетния смартфон Galaxy J3, който e допринесъл за съответно 13 на сто и 7 на сто в двете държави.

В най-голямата европейска икономика предпочитан е моделът на Huawei P20 Lite. В Китай и Индия пък на първо място са телефони на Xiaomi и Oppo.

Infographic: Favorite Smartphones Around the World | Statista You will find more infographics at Statista