Android през 2023 г. е на едно много по-различно място, отколкото беше преди само няколко години. Вече очакваме във всеки клас смартфони да намираме решения с относително пъргав интерфейс, възможност за игра с добро качество и задоволителни камери. За да разберем и да усетим обаче колко много са напреднали мобилните технологии, трябва да обърнем поглед към най-високата категория устройства.

Какво всъщност означава "флагман" в света на Android през 2023 г.? Не, не е телефонът с най-мощния процесор. Нито този с най-много мегапиксели в камера сензора или пък онзи с най-добрия екран. Днес е лесно за производителите да "напомпат" даден компонент за сметка на другите и даже да го предложат относително изгодно. Флагманското изживяване обаче е другаде - там, където няма компромиси и всички елементи са не просто отлични, а и работещи в пълна хармония.

Снимка 606675

Samsung демонстрира на практика какво значи това със серията Galaxy S23. Това може да са първите глобално достъпни флагмани за 2023 г., но те ще диктуват посоката в еволюцията на мобилните смарт устройства през цялата година, а и не оставят много основания на потребителите да чакат нещо друго. Най-малкото защото семейството смартфони отговаря и на най-строгите изисквания по три различни начина - Samsung Galaxy S23 предлага мощ в една от най-компактните форми на пазара, Samsung Galaxy S23+ осигурява върховна продуктивност и впечатляваща мултимедия на по-голям екран, а със Samsung Galaxy S23 Ultra имаме в ръцете си абсолютен шампион по показатели и използваемост.

Galaxy S23: Samsung с три заявки за топ Android смартфон

Galaxy S23: Samsung с три заявки за топ Android смартфон

Флагманите идват с нови процесори, Ultra моделът е с 200-мегапикселова камера

Не е просто отлична камера. Това е нова вселена за мобилната фотография

Големите числа не значат непременно големи възможности... освен ако не става дума за Samsung Galaxy S23 Ultra и неговата основна камера. 200-мегапикселовият сензор на Samsung е сложна система, която дава огромна гъвкавост на мобилните фотографи.

Сензорът е с много голям физически размер и така стабилизираният обектив на камерата с неговата F1.7 бленда улавя снимки и видео с характеристики, които са много по-близки до тези от фотоапарат. Adaptive Pixel технологията позволява заснемането на снимки с пълна резолюция за огромни увеличения при добра светлина или на изключително чисти нощни кадри - новите Nightography възможности на Samsung се разгръщат в пълна степен.

Големият сензор позволява и заснемане на 8K видео с отлично качество. На практика това означава по трийсет 33-мегапикселови снимки в секунда - за улавяне на сцени с най-висока прецизност и голяма гъвкавост при последващата обработка.

Снимка 606680

Наличното приложение Expert RAW получава голям ъпгрейд и вече дава възможност за запазване на до 50-мегапикселова информация от сензора във вид, който позволява комплексни обработки с професионален софтуер на компютъра. Така Samsung Galaxy S23 Ultra се превръща в достойна алтернатива на пълнофункционален фотоапарат от висок клас, способен на неща, които до неотдавна можехме да очакваме само от DSLR и безогледалните системи с големи и тежки тела и обективи.

Дигиталната фотография е област, в която традиционната техника изостава все повече - с режими като Multi-Exposure Photo Art и Astrophoto за секунди правите креативни снимки и нощни пейзажи, които преди изискваха планиране, професионална техника и завидни умения в графичната обработка.

Samsung Galaxy S23 Ultra не прави компромис и с останалите си фотографски модули. 13-милиметровата (35 мм еквивалент) широкоъгълна камера ни дава възможност да виждаме света в нова перспектива с 12-мегапикселова резолюция. Две стабилизирани 10-мегапикселови камери дават съответно тройно и 10-кратно оптично приближение, като втората използва перископен обектив. Така смартфонът дава на мобилните фотографи диапазон от 13 до 230 милиметра - от ултраширока перспектива до телефото кадри на детайли и далечни сцени. Иначе казано, в джоба ви влиза еквивалентът на една чанта висококачествени обективи.

Снимка 606681

Samsung Galaxy S23 и Samsung Galaxy S23+ разполагат с ефективна тройна система от камери - 50-мегапикселов основен сензор, ултраширокоъгълен и zoom модули. Те са оптимизирани за по-високо качество на картината при снимки и видео, по-добра стабилизация и по-бързо фокусиране.

Цялата серия получава и нова 12-мегапикселова селфи камера, която снима по 60 HDR изображения в секунда.

Не е просто мощен процесор. Това е Snapdragon for Galaxy

Много от фотографските нововъведения при серията Samsung Galaxy S23 стават възможни с помощта на новия процесор. В случая обаче не говорим просто за "взет от щанда" процесор, а за Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy. Специалната серия на Qualcomm е най-бързата до момента и има редица оптимизации специално за серията Galaxy S23.

Особено видимо (в буквален и преносен смисъл) това е по отношение на графичния ускорител, който е с 41% по-бърз в сравнение със серията Galaxy S22.

Снимка 606676

Какво означава това на практика - зависи какво правите със смартфона си. Мобилните фотографи ще забележат колко по-бързо и по-качествено се получават снимките при сложна осветеност, когато трябва да се комбинират множество кадри и да се вкарат в действие комплексни алгоритми. Геймърите ще могат да се насладят на графика с конзолно качество и невиждана при смартфон плавност на движенията без накъсване. Работещите извън офиса ще оценят възможността да държат отворени дузини уеб сайтове, докато работят по документи с комплексно форматиране.

Специално за тях, а и за по-артистично насочените потребители, Samsung Galaxy S23 Ultra идва с вграден S-Pen, който поставя интеракцията с устройството на ново ниво. Интеграцията на Google Meet и Samsung Notes и функцията Live Share правят възможна съвместната работа по даден документ без нужда да се гледа споделен екран. Бъдещето отвъд "хартиената" метафора на Word и Excel вече е тук. То е защитено с помощта на Knox платформата и на обновения Knox Vault, който изолира критичната информация от останалата част на устройството.

Не е (само) красив смартфон. Серията Galaxy S23 е наслада за сетивата

Когато говорим за технологични устройства, продуктивността невинаги е красива. Серията Samsung Galaxy S23 обаче ще очарова естетическите възприятия дори на най-претенциозните.

От 14 години екраните с AMOLED технология на флагманите на Samsung са еталон на пазара. Актуалните устройства не правят изключение. Техните Dynamic AMOLED панели са с диагонал от компактните 6,1 инча (Galaxy S23) през удобните за мултитаскинг 6,6 инча (Galaxy S23+) до специално предвидените за мултимедийна консумация 6,8 инча (S23 Ultra). Те създават още по-силно усещане за бързодействие със своите 120 Hz максимална честота на опресняване.

Снимка 606679

Високоскоростното плавно потребителско изживяване се подпомага от един от най-високо оценяваните Android интерфейси на пазара - One UI, който идва във версията си 5.1 с редица оптимизации, допълнителни функции и интеграции с богатата екосистема на Samsung.

Иконичният дизайн на серията еволюира всяка година, като сега извитият екран на Samsung Galaxy S23 Ultra предлага по-голяма равна повърхност, а Samsung Galaxy S23 и Samsung Galaxy S23+ са с по-изчистен дизайн в зоната около задните камери. Полирана метална рамка и закалено стъкло Gorilla Glass Victus 2 гарантират здравината на смартфоните.

Цветовете им са създадени с естествени багрила и съчетават натуралното със стилното - достъпните нюанси са мистично черно, естествен памук, горско зелено и нежна лавандула.

Не е само Galaxy. За цялата планета е

Устойчивото развитие е част от ДНК-то на серията Samsung Galaxy S23. Цели 12 вътрешни компонента на Samsung Galaxy S23 Ultra са направени от рециклиран материал - алуминий, стъкло и пластмаса. Кутиите на Samsung Galaxy S23 смартфоните са с нов дизайн и са от 100% рециклирана хартия.

Снимка 606677

Компанията се е погрижила и за това инвестицията във флагманските модели да бъде наистина дългосрочна - цялата серия ще получи 4 версии обновления на One UI интерфейса и операционната система Android, както и 5 години ъпдейти за повишаване на сигурността. Така потребителите имат възможност да използват смартфона си по-дълго, вместо да генерират електронен отпадък.

Не е в бъдещето. Вече е тук

Смартфоните от серията Galaxy S23 ще бъдат налични за продажба от 17 февруари. До 16 февруари (включително) можете да направите предварителна поръчка и така да получите устройство с по-висока памет на цената на по-ниска, например ако изберете Samsung Galaxy S23+ варианта с 512GB памет ще го получите на цената на устройството с 256GB място за съхранение, както и да се възползвате от 200 лв. е-ваучер за отстъпка от цената.