С близо 2% ще се свие световният пазар на смартфони през 2019 г., регистрирайки трета поредна година на спад. Това показва нов доклад на изследователската компания International Data Corporation (IDC). Като една от главните причини за тази тенденция експертите посочват търговската война между САЩ и Китай.

В доклада се прогнозира, че продажбите на смартфони през първата половина на годината ще се понижат с 5,5% в сравнение със същия период на 2018 година. Но през втората половина на 2019-а доставките могат да се увеличат с 1,4%, поради пускането на мрежи от пето поколение, нарастващия брой евтини премиум телефони и продължаващия възход на някои ключови пазари като Индия.

Въпреки че търсенето на смартфони в развиващите се страни продължава да расте, динамиката на някои от тях намалява, тъй като преходът от прости устройства с бутони до смартфони започва да забавя темпо, цитира изследването technews.bg.

На всички пазари цените остават решаващ фактор за хората. Тази тенденция създава нови възможности за производителите от средния клас. Въпреки това влиянието на търговската война между САЩ и Китай има най-голямо въздействие върху пазара, се казва в проучването.

Но вече има светлина в тунела - световният пазар ще се повиши през втората половина на годината, на фона на 5% спад на китайския пазар, до нулева динамика през първото полугодие на 2020 г. Очакванията са пазарът да се върне към положителна траектория през втората половина на 2020 г., тъй като популяризирането на 5G ще доведе до неизбежно субсидиране на устройства.

Според по-ранна прогноза на Digitimes Research, през 2019 г., когато се появят първите 5G смартфони, техните доставки едва ли ще достигнат 1 милион броя, а масовите доставки ще започнат не по-рано от 2021 г.

С развитието на 5G инфраструктурата, динамиката на пазара на смартфони ще се ускори, а през 2020 г. общите доставки на тези устройства ще надхвърлят 1,5 милиарда. След още три години, през 2023 г., те ще надминат 1,7 милиарда единици.

По-рано анализаторите на TrendForce прогнозираха, че през 2019 г. доставките на смартфони в света ще възлязат на 1,41 млрд. броя, отстъпвайки с 3,3% спрямо 2018 г. Според Digitimes, пазарът няма да надхвърли 1,5 млрд. броя тази година.