2018 година може би не успя да зарадва чак толкова технологичните фенове с много големи иновации на пазара на смартфони.

Разбира се, можем да кажем това като изключим традиционното представяне на новите флагмани на лидерите Samsung и Apple, както и изненадите от Huawei, който за първи път успя да "детронира" производителя на iPhone и застана на второ място по продажби през второто и третото тримесечие.

Да, в списъка можем да включим още появата на първия функционален сгъваем смартфон и обещанието на Samsung също скоро да представи такъв модел.

Въпреки огромния избор от нови модели на пазара, значително по-остарели модели остават най-популярните такива, както на развитите пазари, така и в развиващите се такива.

От платформата DeviceAtlas правят традиционно проучване за най-използваните и популярни модели смартфони в държавите по света. Те събират данните на база на мобилния уеб трафик от различните устройства.

Защо цените на смартфоните могат да скочат осезаемо в бъдеще?

Защо цените на смартфоните могат да скочат осезаемо в бъдеще?

Причина за това ще бъде поскъпването на един ключов минерал

Данните към края на третото тримесечие на 2018 година показват, че очаквано в Северна Америка iPhone напълно доминира. В САЩ най-използваният модел е iPhone 7 с дял от 11,57% на пазара. След него е Plus версията му с такъв от 9,56%, а трети е iPhone 6S със 7,46%.

В Канада лидер е същият смартфон, но с дял от 10,55%. Втори е iPhone 6S, а след него е чистата 6 версия.

Подобно изглежда ситуацията и във Великобритания, където обаче на трето място е по-евтиният SE модел. В икономика номер 1 на Европа въпреки че лидер отново е iPhone S7, то веднага след него идва конкурентът му Samsung Galaxy S7. В топ 5 влизат още iPhone 6S, Galaxy A5 и Galaxy S8.

Във Франция безспорен лидер е Apple, като топ 5 на най-популярните модели в страната са iPhone.

Кои са победителите и губещите на пазара на мобилни телефони?

Кои са победителите и губещите на пазара на мобилни телефони?

През годината доставките отново спадат, но IDC прогнозира възстановяване през 2019

Сред по-големите икономики в Западна Европа Испания е единствената, където китайската марка Huawei се нарежда сред топ 5 на най-популярните. Компанията е представена с Huawei P8 Lite, който е на четвърто място в Испания с дял от 3,87%.

Същият модел е на 8-мо място в Италия, където лидерът отново е Apple, а Samsung е представена с Galaxy A5 на 4-то място.

Huawei P8 Lite се представя особено добре в Полша, където е третият най-популярен модел. Преди него са съответно iPhone 7 и Galaxy A5. В съседна Румъния обаче водеща е корейската компания с моделите си Galaxy J3, Galaxy J5 и J5 на първите три места. Чак след тях идва iPhone 7, пети е Huawei P8 Lite.