За няколко години китайският Huawei успя почти да стигне по продажби лидерите пазара на смартфони Apple и Samsung. Всички участници в индустрията обаче тепърва започват нова надпревара и този път тя ще е с много по-различни правила.

Според Кен Ху, който е един от изпълнителните директори на компанията, които се сменят на ротационен принцип, след няколко години пазарът ще изглежда по много различен начин, както и самите "умни" устройства.

"Първият iPhone се появи през 2007 година и оттогава вече са минали почти 10 години. Ние очакваме до 2020 година големи трансформации при смартфоните", коментира той пред CNBC.

Ху смята, че основните двигатели на дълбоките промени ще бъдат 5G мрежата, както и изкуствения интелект, който ще е необходим за създаването на още по-интелигентни устройства.

"Не смятаме, че в бъдеще технологията ще изглежда и звучи по същия начин, както сега. Умната технология, както и облачните услуги заедно с изкуствения интелект започнаха да се обединяват и в бъдеще нещата ще изглеждат много по-различно", казва шефът на Huawei.

По отношение на засилващото се присъствие на китайските производители на пазара на смартфони Кен Ху коментира, че то ще продължи, а самата Huawei ще се фокусира върху по-голямо влияние извън азиатската страна.

Изпълнителният директор на бранда смята, че гигантите в индустрията в лицето на Apple и Samsung има защо да се страхуват от Huawei. 

"До 2018 година ще инвестираме 600 милиона долара в разработка на нови продукти и технологии", твърди Ху и допълва, че в момента 1000 от инженерите на компанията са ангажирани с интегрирането на 5G технологията в устройствата им.