До края на 2018 г. Airbus ще извърши първите полети на своето "летящо такси". Летателният апарат, наречен CityAirbus, е електрически и е задвижван от два електромотора Siemens.

Той може да превозва четирима души и ще развива до 120 км/ч. Идеята е да превозва пътници в претоварени градски зони до дестинации като летища или жп гари.

Авиокосмическият гигант вече е провел първите успешни тестове на машината.

Снимка 316294

Източник: Airbus

"Вече имаме по-добро разбиране за представянето на иновативната електрическа система за задвижване на CityAirbus, която ще продължим да развиваме чрез стриктни тестове, докато започваме подготовката на пълния демонстрационен полет CityAirbus", каза Мариус Бебесел, главен инженер на CityAirbus.

Летателният апарат е електрически и се захранва от акумулатори. Първоначално "летящото такси" ще бъде управлявано от пилот, но идеята е впоследствие да се превърне в автономно превозно средство.

До 5 години Дубай може да има безпилотни въздушни таксита (ВИДЕО)

До 5 години Дубай може да има безпилотни въздушни таксита (ВИДЕО)

Проведоха се тестове на таксито дрон

Летящите таксита са една от очакваните иновации през следващите години и редица компании развиват тази технология. Сред тях са германският стартъп E-volo, който планира да пусне собствена таксиметрова услуга през следващата година. Uber очаква да представи своите летящи таксита до 2020 г.

Дубай наскоро направи успешен тест за автономния си Volocopter, който също трябва да бъде използван в градските райони за по-кратки, 30-минутни пътувания.

Наскоро германската компания Lilium получи 90 млн. долара, за да разработи изцяло електрическото си въздушно такси. Компанията възнамерява да пусне серийни полети до 2025 г.