Американският авиопроизводител Boeing си е поставил амбициозна цел - в бъдеще техните клиенти да могат да стигат от Ню Йорк до Шанхай за 2 часа.

"Мисля, че в следващите две десетилетия ще станем свидетели на такива самолети", смята главният изпълнителен директор на компанията Денис Мюленбург.

От Boeing очакват да създадат свръхзвукови летателни машини, които да се движат с 5 маха (отразява скоростта на дадено тяло към скоростта на звука) или 3800 мили в час. Това означава, че те ще летят с над 6000 километра в час.

Разбира се, подобна услуга няма да струва малко пари и ще бъде насочена към малко на брой клиенти, които са готови да платят повече, за да спестят време при дълги пътувания, пише CNBC.

За сравнение в момента пътническите полети от Ню Йорк до Шанхай отнемат около 15 часа.

На теория подобен проект звучи повече от впечатляващо. На практика обаче изпълнението му ще коства доста средства на компанията.

"Трудно ми е да повярвам, че през следващите 15-20 години подобни машини ще бъдат достатъчно конкурентни като разход, за да може авиокомпаниите да заложат на тях", смята Джон Плъгър от AirLease.