Лятото е труден период за живеещите на почти слабо населения гръцки остров Тилос. Причината е, че тогава туристи "наводняват" улиците и често има проблеми с електричеството, което не може да отговори на търсенето.

Един от собствениците на хотели там - Андреас Лардопулос, е решил да намери решение на този проблем.

Той има идея да превърне почти изоставения Додеканезки остров на 78 километра от Родос от вносител на електроенергия в хъб за производство на зелена енергия и впоследствие в износител на такава за близките острови, разказва местното издание Kathimerini.

С използването на грант от 11 милиона евро от европейските фондове по програма "Хоризонт 2020" Тилос може да се превърне в един от първите напълно "зелени" острови в Средиземно море.

Идеята е чрез соларни палени и вятърни турбини да се генерира достатъчно енергия, че да се покриват нуждите на всички 550 жители на острова, както и на хилядите туристи, пристигащи през летния сезон.

В следващите седмици се очаква нова инсталирана вятърна турбина заедно с фотоволтаична малка централа и система за съхранение на произведената енергия да започнат да покриват дневната консумация на всичките между 250 и 300 домакинства там.

Следващата стъпка е част от произведената там зелена енергия да се изнася за близките острови.

"Да се надяваме, че възобновяемата енергия ще ни помогне да решим тези проблеми, както и да спестим пари", казва Лардопулос.