Протестите през ноември срещу отношението на Google към заетите жени в компанията доведоха до доста сериозни последствия за организаторите.

20 000 служители на IT гиганта напуснаха работните си места в знак на протест миналата година през ноември. Недоволството им е заради неглижирането от страна на компанията на сигналите са сексуален тормоз, пише BBC.

Сега, няколко месеца по-късно, във вътрешен имейл, публикуван от Wierd, две от организаторките на протеста обвиняват Google, че си отмъщава заради случилото се през ноември. Технологичната компания отрича твърденията.

Активистката Клеър Степлетън казва, че е била свалена от поста на маркетинг мениджър след протеста.

"Шефът ми започна да ме игнорира, работата ми беше прехвърлена на други хора и ме караха да си взема болничен, въпреки че не бях болна", разказва тя.

"Едва след като наех адвокат и той се свърза с компанията, се стигна до разследване. Тогава ми върнаха поста, на който бях - или поне на хартия изглеждаше така. За периода обаче, за който трябваше да ми възстановят позицията, работната среда бе станала толкова враждебна и мислех, че всеки ден съм по-близо до това да напусна компанията."

Мередит Уитейкър, която е другият автор на имейла, твърди, че нейната роля в компанията също е претърпяла промени.

В отделен случай Google основава съвет за Изкуствения интелект и кани Кей Коу Джеймс да застане начело. Тя е председател на консервативната фондация Heritage Foundation и оспорва необходимостта за равни права на мъжете и жените на работното място.

Тогава повече от 2000 служители подписват декларация в знак на протест срещу Джеймс, а Мередит Уитейкър казва публична, че Google я е привлякъл. Тогава IT компанията закрива съвета за ИИ.

По-късно обаче Мередит получава писмо от технологичния гигант, в което е уведомена, че ако иска да запази работата си в Google, трябва да се откаже от ролята си в института за ИИ - AI Now Institute в Ню Йорк.

В имейла на двете активистки се казва, че техните истории не са единствени. Двете жени казват, че Google има политика да отмъщава, която често се използва, за да не позволи на дамите, афроамериканците и половите малцинства да говорят срещу компанията.

"Ако искаме да спрем дискриминацията, тормоза и неетичното вземане на решения, трябва да сложим край на отмъщението срещу хората", пише в писмото.

От Google отричат за подобни практики и казват, че ще разследват всеки случай.